7. Melkveehouderij, familie Rademakers

Welkom bij ons melkveebedrijf.

Wij zijn Ronny en Astrid Rademakers en runnen dit bedrijf sinds 2000.

Oorspronkelijk was dit een bedrijf met varkens en vleesvee. Maar toen wij het bedrijf overnamen  is de tak melkvee er bijgekomen.

Doordat de gebouwen van de varkens en de stieren verouderd waren, hebben wij in 2004 besloten om te stoppen met deze twee takken en alleen verder te gaan met melkvee en dus de gebouwen hierop aan te passen. 

We hebben nu een gesloten bedrijf , dat wil zeggen dat er geen vee van andere bedrijven aangevoerd wordt. Dus fokken we de kalfjes zelf op tot melkkoeien.

Lees meer

De stierkalfjes worden als ze 14 dagen oud zijn verkocht en gaan dan naar de vleeskalverhouderij.

Als de kalfjes ongeveer 6 dagen oud zijn komen ze op de drinkautomaat. Hier krijgen ze volgens een vast voerschema tot dag 64 kunstmelk. Naast de melk krijgen ze ook nog hooi en kalverbrokjes. 

Als de kalfjes ongeveer 15 maanden oud zijn worden ze pink genoemd en kunnen ze geïnsemineerd worden zodat ze na 9 maanden dracht gaan afkalven. Ze worden dan vaarzen genoemd en beginnen dan met melkgeven. als ze 60 dagen melk gegeven hebben kunnen ze weer geïnsemineerd worden om dan weer na 9 maanden dracht een kalfje te krijgen.

Ongeveer 8 weken voor de uitgetelde dag dat ze weer afkalft gaat de vaars droog. Dat wil zeggen dat ze dan geen melk meer geeft zodat ze al haar energie kan gebruiken voor het kalf. Ze komt dan in een aparte groep tussen de andere droge koeien. Hier krijgen ze dan aangepast voer. Als de vaars voor de tweede keer afkalft wordt ze een koe genoemd.

Vlak voor het afkalven gaat de koe naar een strohok waar ze dan ongestoord kan afkalven.

Bij ons op het bedrijf worden de koeien twee keer per dag gemolken in een 14 stands melkstal. Dit gebeurt ‘s morgens en ‘s avonds op vaste tijden.

Het voer voor ons vee wordt voor het grootste deel geoogst van eigen grond en bestaat uit gras en snijmais. Het krachtvoer wat daarnaast nog gevoerd wordt komt van agrifirm. Dit wordt op bestelling geleverd en opgeslagen in de voersilo’s. Het voeren gebeurt een keer per dag met een voermengwagen. Hiermee wordt het voer volgens een vast voerschema verstrekt. Het mengsel bestaat uit mais , ingekuild gras , bierbostel , krachtvoer en mineralen. Door dit uitgebalanceerd mengsel kunnen de koeien optimaal melk geven en gezond blijven om elk jaar weer een kalfje te krijgen. 

Alle melk die wij produceren wordt verwerk door Friesland Campina. Deze haalt de melk om de drie dagen op uit onze eigen melktank. Daar wordt de melk verwerkt tot talloze heerlijke zuivel producten.

Wij hopen dat u nu een indruk heeft gekregen van wat er achter deze poorten afspeelt.

Ronny en Astrid Rademakers

Coppensdijk 41A

5382 JR  Vinkel

Download & Print A4 Fietsroute

Rechtdoor het smalle bospad volgen. Als je uit de bossen komt rechtsaf = Werststeeg , gaat over in Coppensdijk. Na 100 meter aan de rechterkant van de weg Melkveehouderij, familie Rademakers, Coppensdijk 41A te Vinkel.

Weg vervolgen, 1e weg rechts = Nieuwekampen. Na 500 meter aan de rechterkant van de weg IJsboerderij Op de Nieuwekampen en Varkenshouderij, familie Leeyen, Nieuwekampen 34 te Vinkel.

Weg vervolgen, einde weg rechts = Van Rijckevorselweg. Einde weg links = Brugstraat. 2e weg links = Weerscheut. Na 600 meter rechtsaf naar de Tuinwinkel, van den Elzen, Weerscheut 18 te Vinkel.

Weer terug naar de Weerscheut en rechts af . Na 700 meter zandpad rechts = Ruitersdam. Einde zandpad rechts = Koksteeg. 1e straat links = Kievit. Einde straat rechts = Holkampstraat. Na 400 meter aan de linkerkant van de weg, Gewasverzorging, Bouwens, Holkampstraat 16 te Vinkel.

Weg vervolgen, 1e weg rechts = Berktstraat. Einde weg rechts = Vinkelsestraat. Na 1 km aan de rechterkant Graszodenkwekerij, familie Steenbergen, Vinkelsestraat 74 te Vinkel.

Weg vervolgen, na 200 meter aan de rechterkant Zichtstal/Boerderijterras Het Venster en Varkenshouderij, familie van de Ven, Vinkelsestraat 84 te Vinkel.

Startpunt Zichtstal/Boerderijterras Het Venster en varkenshouderij, familie van de Ven, Vinkelsestraat 84 te Vinkel.

Tegenover Het Venster, bij T- splitsing de weg oversteken, het bruggetje over = Bleekeseweg. Na 1,4 km aan de rechterkant van de weg, melkveehouderij, familie van Grinsven, Bleekeseweg 10 te Vinkel.

Weg vervolgen, bij kruising linksaf = De Bleken. Na 400 meter aan de linkerkant van de weg, Melkgeitenhouderij, Edwin van der Pas en Mariejet Ebbers, De Bleken 7 te Loosbroek.

Weg terug fietsen naar de kruising en rechtdoor richting Vinkel, gaat over in Kaathoven. Einde van de weg rechts = Kaathoven. Na 250 meter aan de linkerkant van de weg Vleeskalverhouderij, familie van der Doelen, Kaathoven 21 te Vinkel.

Weg vervolgen en na 50 meter aan de linkerkant van de weg Pluimveehouderijbedrijf, Bennie & Nancy van de Doelen, Kaathoven 45 te Vinkel.

Weg vervolgen en na 500 meter bij kruising rechtsaf het doodlopend zandpad inslaan = Engelenstede. Eerste zandpad , bij monumentje “Hoeve Engelenstede”, linksaf. Na 50 meter aan de rechterkant van het pad Hoeve Engelenstede, Konijnenhouderij Hoeve Engelenstede vof, Engelenstede 1 te Vinkel.

Foto’s