2. Melkveehouderij, familie van Grinsven

Ons melkveehouderijbedrijf is 42 jaar geleden door middel van ruilverkaveling op deze locatie nieuwe gesticht en door de jaren heen verder uitgebreid en is van vader op zoon overgegaan. We leveren melk aan Friesland Campina en houden hier +/- 100 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

 

Lees meer

Melkveebedrijf familie van Grinsven

Als hier kalfjes worden geboren houden we de vaarskalfjes (vrouwtjes) aan, de stiertjes (mannetjes) verlaten na 14 dagen het bedrijf. Alle vaarskalfjes worden hier opgefokt tot volwassen melkkoeien. Op ons bedrijf worden rond de 100 koeien gemolken door 2 fullwood melkrobots. De koeien kunnen gaan en staan waar ze zelf willen. De koeien kunnen 24 uur per dag 7 dagen in de week uit vrije wil naar de robot komen om gemolken te worden. Ze worden 2,5 tot 3 keer per dag gemolken.

Wanneer de kalfjes worden geboren drinken ze de eerste 2 dagen biest van hun eigen moeder. Die biest zit vol antistoffen die belangrijk zijn voor haar kalfje. Daarna schakelen we over op melkpoeder. Als ze goed zelfstandig drinken gaan ze naar een groot stro hok waar alle kalfjes staan die  melk krijgen. Daar kunnen ze bij een drinkautomaat porties van een halve liter melk komen halen. Tot een maximaal aantal van 4.5 liter aangevuld met hooi en mais met brokken. Wanneer ze geen melk meer nodig hebben en voldoende ruwvoer eten, komen ze in kleine groepen in de jongveestal. Daar schuiven we ze door op leeftijd en grootte. Als het jongvee een leeftijd van 1 jaar en 2 maanden heeft bereikt dan worden ze geïnsemineerd. Als ze dan dragend zijn van hun eerste kalfje verlaten ze de jongveestal. Richting de melkkoeienstal om, na 9 maanden gedragen te hebben, te kalven op een leeftijd van 2 jaar. Dan begint het leven als echte melkkoe.

Alle koeien komen na een periode van melken in de droogstand als ze dragend zijn van het volgende kalfje. De droogstand is een periode dat ze even niet gemolken worden. Hier hebben we een groot overdekt zandhok zodat ze in deze periode tot rust komen en zich kunnen voorbereiden op hun volgende kalfje.

Download & Print A4 Fietsroute

Tegenover Het Venster, bij T- splitsing de weg oversteken, het bruggetje over = Bleekeseweg. Na 1,4 km aan de rechterkant van de weg, melkveehouderij, familie van Grinsven, Bleekeseweg 10 te Vinkel.

Weg vervolgen, bij kruising linksaf = De Bleken. Na 400 meter aan de linkerkant van de weg, Melkgeitenhouderij, Edwin van der Pas en Mariejet Ebbers, De Bleken 7 te Loosbroek.

Weg terug fietsen naar de kruising en rechtdoor richting Vinkel, gaat over in Kaathoven. Einde van de weg rechts = Kaathoven. Na 250 meter aan de linkerkant van de weg Vleeskalverhouderij, familie van der Doelen, Kaathoven 21 te Vinkel.

Weg vervolgen en na 50 meter aan de linkerkant van de weg Pluimveehouderijbedrijf, Bennie & Nancy van de Doelen, Kaathoven 45 te Vinkel.

Weg vervolgen en na 500 meter bij kruising rechtsaf het doodlopend zandpad inslaan = Engelenstede. Eerste zandpad , bij monumentje “Hoeve Engelenstede”, linksaf. Na 50 meter aan de rechterkant van het pad Hoeve Engelenstede, Konijnenhouderij Hoeve Engelenstede vof, Engelenstede 1 te Vinkel.

Rechtdoor het smalle bospad volgen. Als je uit de bossen komt rechtsaf = Werststeeg , gaat over in Coppensdijk. Na 100 meter aan de rechterkant van de weg Melkveehouderij, familie Rademakers, Coppensdijk 41A te Vinkel.

Weg vervolgen, 1e weg rechts = Nieuwekampen. Na 500 meter aan de rechterkant van de weg IJsboerderij Op de Nieuwekampen en Varkenshouderij, familie Leeyen, Nieuwekampen 34 te Vinkel.

Weg vervolgen, einde weg rechts = Van Rijckevorselweg. Einde weg links = Brugstraat. 2e weg links = Weerscheut. Na 600 meter rechtsaf naar de Tuinwinkel, van den Elzen, Weerscheut 18 te Vinkel.

Weer terug naar de Weerscheut en rechts af . Na 700 meter zandpad rechts = Ruitersdam. Einde zandpad rechts = Koksteeg. 1e straat links = Kievit. Einde straat rechts = Holkampstraat. Na 400 meter aan de linkerkant van de weg, Gewasverzorging, Bouwens, Holkampstraat 16 te Vinkel.

Weg vervolgen, 1e weg rechts = Berktstraat. Einde weg rechts = Vinkelsestraat. Na 1 km aan de rechterkant Graszodenkwekerij, familie Steenbergen, Vinkelsestraat 74 te Vinkel.

Weg vervolgen, na 200 meter aan de rechterkant Zichtstal/Boerderijterras Het Venster en Varkenshouderij, familie van de Ven, Vinkelsestraat 84 te Vinkel.

Startpunt Zichtstal/Boerderijterras Het Venster en varkenshouderij, familie van de Ven, Vinkelsestraat 84 te Vinkel.

Foto’s